Projekty

Dom Letniskowy

Dom Letniskowy

Zagospodarowanie terenu, osie widokowe, strony świata

Istota koncepcji polega na możliwie pełnym wkomponowaniu projektowanych budynków w otoczenie. W tym celu rozpatrzono najważniejsze osie widokowe i zaplanowano taki układ przestrzenny, który nie tylko stworzy harmonijną kompozycję, ale także uwypukli walory estetyczne krajobrazu.

Nowością w stosunku do obecnego rozplanowania przestrzeni będzie wyznaczenie dodatkowego wjazdu na działkę. Oś widokowa w stronę dolinki z perspektywy nowego wjazdu nie będzie przesłonięta, lecz podkreślona przez szereg budynków. Co więcej, odchylenie projektowanego domku o 15 stopni w stosunku do istniejącego domu, jeszcze bardziej wyeksponuje wspomnianą oś. To samo odchylenie stworzy przyjazny plac pomiędzy domkiem dla gości i warsztatem. Po otwarciu drzwi garażowych będzie można pracować na placyku, mając przed sobą malowniczą dolinkę.

Z kuchni zewnętrznej, sąsiadującej z tarasem i piwniczką, będzie widać istniejący dom. Taras może stać się doskonałym miejscem do organizacji przyjęć rodzinnych. Również największe przeszklenie domku gościnnego będzie wychodziło na dom gospodarzy.

Zarówno domek gościnny, jak i warsztat z tarasem usytuowano z uwzględnieniem stron świata, a więc tak, by zoptymalizować wykorzystanie światła dziennego. Salon-pracownia będzie się otwierać na stronę południową, a prawie całkowite przeszklenie elewacji rozświetli wnętrze budynku. Od strony zachodniej umieszczono jeszcze jedno okno, pozwalające pracować również w godzinach popołudniowych. Mniejsze okna znajdą się w łazience i w kuchni.


Materiały

W projekcie obu budynków zastosowano drewnianą konstrukcję szkieletową, ławy fundamentowe z żelbetu i fundamenty z bloczków betonowych. Szkielet dachu z drewna zostanie pokryty dachówką stalową pomalowaną proszkowo na kolor grafitowy. Taka dachówka wizualnie przypomina dachówkę ceramiczną, jednak waży dużo mniej, dlatego możliwe byłoby jej zastosowanie również na istniejącym domu.

Elewacja zewnętrzna nowych obiektów zostanie pokryta listwami drewnianymi. Dodatkowo planuje się ustawienie plecionego przepierzenia wokół części tarasu, na wzór płotku przy ogrodzie warzywnym. Podobne przepierzenia zostaną ustawione również w innych miejscach.


Rzuty

Większym z budynków będzie domek dla gości, który jako piętrowy będzie się wyróżniać i dominować nad parterowym warsztatem. Nachylenie dachu domku pod kątem 50 stopni ma naśladować konstrukcję zastosowaną w istniejącym budynku. Wewnątrz domku największą część parteru zajmie wysoki salon, w czasie nieobecności gości zmieniający się w pracownię z otwartą na niego antresolą z miejscem do spania. Mała kuchnia ze zlewem, lodówką, kuchenką i pralką, umożliwi samodzielne funkcjonowanie domku. Łazienka z prysznicem, WC i umywalką znajdzie się bezpośrednio przy wejściu do budynku.

Warsztat zostanie pokryty niemalże płaskim dachem, pozwalającym jednak na swobodne spływanie wody. Wewnątrz obiektu znajdzie się miejsce na rowery. Obok – piwniczka bez okien, 1,2 m pod poziomem gruntu, z izolowanymi od wewnątrz ścianami i drzwiami w celu zapewnienia niższej temperatury, idealnej do przechowywania warzyw czy domowych wyrobów. Dalej w stronę zachodnią stanie zadaszona kuchnia zewnętrzna, wyposażona w piec z wędzarnią oraz zlew. Tuż przy kuchni powstanie omawiany już taras i przyłączona drewutnia. Innym rozwiązaniem może być drewutnia wolnostojąca.